Ο Δρόμος για την Επιτυχία

στις

Η επιτυχία είναι από τα δημοφιλέστερα θέματα της σύγχρονης βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας. Η επιτυχία μας έλκει και μας απασχολεί, διότι είναι έμφυτη η ανάγκη μας να ζήσουμε μια ολοκληρωμένη, γεμάτη ζωή.

Η επιτυχία έχει πολύ διαφορετικό νόημα για τον καθένα μας, αλλά προϋποθέτει να «Γνωρίζω», να «Θέλω» και να «Κάνω». Να γνωρίζω πρώτα απ’ όλα ποια είναι τα ποιοτικά μου στοιχεία που θα με βοηθήσουν να επιτύχω.  Να Θέλω να εξελιχθώ και να προσεγγίσω με διαφορετικό τρόπο ότι με κρατάει μακριά της. Να κάνω, διότι όσες καλές ιδέες και αν ακούσω, δεν έχουν κανέναν νόημα αν δεν τις δοκιμάσω μέχρι να γίνουν μέρος του τρόπου της σκέψης και της καθημερινής δραστηριοποίησης μου.

Εξαίρετοι επαγγελματίες, ερευνητές και διανοητές έχουν δώσει τη δική τους προσέγγιση γύρω από το πώς μπορείς να φτάσεις την προσωπική επιτυχία. Εδώ θα καταγράψουμε μερικές ιδέες που θα προβληματίσουν και πιθανότατά θα συντομεύσουν το δρόμο σου προς την επιτυχία. Ξεκινάμε λοιπόν:

  1. Πρώτα σπάσε όλους τους κανόνες. Οι Marcus Buckingham και Curt Coffman στο βιβλίο τους «First break all the rules», αναλύουν την προσέγγιση πολύ επιτυχημένων μάνατζερς και διαπιστώνουν πώς τα εντυπωσιακά επιτεύγματα τους οφείλονται στην αντισυμβατική τους σκέψη και συμπεριφορά. Με άλλα λόγια δε διστάζουν να αμφισβητήσουν όλες τις συμβάσεις ιδίως τις πιο αντιπαραγωγικές. Έχεις σκεφτεί ποιες συμβάσεις έχουν νόημα στη ζωή σου; Αναλύστε τα πάντα από την αρχή και θα έχεις κάνει το πρώτο βήμα.
  2. Εκπαίδευσε το μυαλό σου. Ο Robin Sharma συγγραφέας του best seller «Ο Μοναχός που πούλησε τη Ferrari του», στο άρθρο του, «50 New Rules of work», μας παροτρύνει να τριπλασιάσουμε το ρυθμό που μαθαίνουμε καθώς είναι ο τρόπος για να διπλασιάσουμε το εισόδημά μας. Η γνώση είναι δύναμη και συγκριτικό πλεονέκτημα, ιδίως στην εποχή μας, και όποιος θεωρεί πως έμαθε αρκετά απλώς ξεχνάει τη σοφία του «γηράσκει αεί διδασκόμενος». Θέσε λοιπόν, ως προτεραιότητα, να δίνεις τροφή στο μυαλό σου μαθαίνοντας και διαβάζοντας καινούργια πράγματα.
  3. Δείξε υπομονή και επιμονή. Ο Sir Ken Robinson στο βιβλίο του “Τhe Element”, αναφέρει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δύναμη να συνδυάσει το προσωπικό του πάθος με τους στόχους του, αρκεί να μην τα παρατά με την πρώτη δυσκολία. Μικρές καθημερινές βελτιώσεις σε βάθος χρόνου δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Άλλωστε και το Σινικό Τείχος δε χτίστηκε σε μία μέρα.
  4. Ανέλαβε την ευθύνη. Θέσε προσωπικούς στόχους τόσο με ποιοτικά όσο και με ποσοτικά χαρακτηριστικά. Οι στόχοι είναι οι οδηγοί των ονείρων σου. Το να τους αποφεύγεις ή αναβάλεις σημαίνει πως αναβάλεις τον εαυτός σου. Ο Γιάννης Καλογεράκης (ομιλητής, εκπαιδευτής ενηλίκων) σε ομιλία του ανέφερε «Μην περιμένεις το αύριο, ξεκίνα σήμερα ζήσε τη κάθε στιγμή» και ιδιαίτερα μην αφήνεις τις δικαιολογίες να αποτελούν άλλοθι για την αναβλητικότητά σου. Το κλειδί είναι να διαχειρίζεσαι την ενέργεια σου και όχι το χρόνο σου. ‘Manage your Energy, not your Time’’ Harvard Business Review.
  5. Ξεπέρνα τον εαυτό σου. Ο Simon Sinek στην ομιλία του «10 Rules for Success», ξεκαθαρίζει ότι είναι στο χέρι του κάθε ανθρώπου να ξεπεράσει προσωπικές και επαγγελματικές προκλήσεις. Εάν το θέλεις πραγματικά θα βρεις τους τρόπους να το πετύχεις. Δούλεψε με στόχο την υπέρβαση.
  6. Ξεβολέψου. Βγες από τη ζώνη ασφαλείας σου. Ζούμε μια εποχή δραματικών αλλαγών και το θάρρος είναι μηχανισμός προσαρμογής και επιβίωσης.
  7. Ρώτα Γιατί; Ο Simon Sinek στο βιβλίο του Start with why”, αναπτύσσει το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να ενσωματώσουμε το γιατί ως μεθοδολογία σκέψης στην καθημερινότητά μας. Η περιέργεια είναι η δημιουργικότερη συνήθεια.
  8. Κλέψε σαν Καλλιτέχνης. Χρησιμοποίησε σοφά τη σιωπή και μείνε ανοικτός στη διαφορετική γνώμη. Άσε τον συνομιλητής σου να αναπτύξει τον συλλογισμό του. Θέσε έξυπνες ερωτήσεις και ρώτα γιατί έχουν αυτή τη γνώμη. Με άλλα λόγια «Κλέψε σαν Καλλιτέχνης» (τίτλος βιβλίου του Kleon Austin) ο καθένας έχει να σου προσθέσει αυτά που δεν είχες σκεφτεί μέχρι σήμερα.
  9. Γίνε αυθεντικός. Νοιώσε την αξία σου και φτιάξε το Brand name σου. Πάρε ιδέες από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κίτζιου “Go brand yourself”.
  10. Έλεγξε τις αρνητικές σου σκέψεις. Το μόνο που σου φέρουν είναι ανυπέρβλητα εμπόδια. Προσπάθησε να φανταστείς την επιτυχία, έτσι θα την κυνηγήσεις με μεγαλύτερο πάθος. Μη ξεχνάς ότι το χαμόγελο και η θετική ενέργεια κάνουν τη διαφορά.

Δουλέψτε για την υπέρβαση ξεκινώντας άμεσα. Καλή επιτυχία!!

Γιάννης Παπαϊωάννου

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s