Δυό Άγνωστες Παράμετροι της Δέσμευσης

στις

Δυό άγνωστες παράμετροι της δέσμευσης είναι το «Κεφάλαιο Δέσμευσης» & το «Αποθεματικό Κεφάλαιο Δέσμευσης».  Τι είναι άραγε; 

Η έννοια της ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ είναι πολυσυζητημένη. Η διεθνής βιβλιογραφία και αρθρογραφία αναφέρεται ξανά και ξανά στο θέμα προσπαθώντας να εντοπίσει του παράγοντες που επηρεάζουν τη δέσμευση των εργαζομένων καθώς είναι η βάση της αύξησης παραγωγικότητας, της διακράτησης ταλαντούχων ανθρώπων και της επίτευξης της καινοτομίας.

Και ενώ η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα προβληματίζεται για τη δέσμευση που οδηγεί στην καινοτομία, η δική μας πραγματικότητα αναζητά τη δέσμευση για την επιβίωση.

Όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο «Η Πυραμίδα της Δέσμευσης», η δέσμευση των εργαζομένων μειώνεται, όσο χαμηλότερα βρισκόμαστε στην πυραμίδα κάλυψης αναγκών του Maslow. Μάλιστα, δεν μπορούμε να μιλάμε καν για δέσμευση, όταν οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται επαρκώς για να καλύψουν ανάγκες επιβίωσης τους, ή όταν αισθάνονται εργασιακά ανασφαλείς για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους.

Και όμως, αυτές οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες υποδεικνύουν πως η δέσμευση παρουσιάζει ένα ιδιόμορφο μοτίβο εκδήλωσης. Πως αλλιώς εξηγείται η επιμονή κακοπληρωμένων, ή απλήρωτων, ή εργασιακά ανασφαλών υπαλλήλων να παλεύουν για την επιβίωση των εταιριών τους; Μια πραγματικότητα που δεν είναι άγνωστη στις παρούσες οικονομικές συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας.

Αυτή η ιδιομορφία που ξεπερνάει τα γνωστά ερευνητικά συμπεράσματα μπορεί να εξηγηθεί με την εισαγωγή δύο νέων εννοιών του «Κεφαλαίου Δέσμευσης» και του «Αποθεματικού Κεφαλαίου Δέσμευσης».

Κάθε εργαζόμενος, τη στιγμή που παίρνει την απόφαση να ενταχθεί σε μια εταιρία αποφασίζει να κάνει μια επένδυση καταθέτοντας ένα άυλο Κεφάλαιο Δέσμευσης. Με άλλα λόγια, αποφασίζει να επενδύσει χρόνο και προσπάθεια επιδιώκοντας να αναπτυχθεί και να επιτύχει μαζί με την εταιρία του. Κανένας δε διασφαλίζει σε ένα εθελοντικά εργαζόμενο πως θα έχει κάποιο αντίκρισμα – το αντίθετο μάλιστα. Επίσης, κανένας δε διασφαλίζει σε ένα χαμηλά αμειβόμενο νεοεισερχόμενο υπάλληλο πως ο μισθός του κάποια μέρα θα του δίνει οικονομική άνεση. Παρ’ όλα αυτά η δέσμευση τους είναι δεδομένη και ισχυρή. Τουλάχιστον στην αρχή.

Το Κεφάλαιο Δέσμευσης έχει την ιδιότητα να αυξάνει και να αποταμιεύεται. Μια καλή εταιρία, δηλαδή μια εταιρία που αμείβει ικανοποιητικά τους εργαζόμουν της, τους δίνει την δυνατότητα να ανήκουν, να νιώθουν σημαντικοί και δημιουργικοί, αποζημιώνει πολύ γρήγορα την αρχική επένδυση του εργαζομένου. Μάλιστα, όχι μόνο αποζημιώνει αλλά δημιουργεί καθημερινά αυτό που ονομάζουμε «Αποθεματικό Κεφάλαιο Δέσμευσης». Με άλλα λόγια δημιουργεί ένα πιστωτικό υπόλοιπο στη συνείδηση των εργαζομένων, οι οποίοι σε συνθήκες κανονικότητας επιβεβαιώνονται για τη δέσμευση τους απέναντι στην εταιρία και την αυξητική προσπάθεια που καταβάλουν.

Σε δύσκολες τώρα περιστάσεις,  όπως αυτές που διανύουμε, τα δύο κεφάλαια (Κεφάλαιο Δέσμευσης και Αποθεματικό Κεφάλαιο Δέσμευσης) μετατρέπονται σε εξαργυρώσιμο νόμισμα. Οι συνθήκες που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά εργασίας το επιβεβαιώνουν.  Εν ολίγοις, οι διοικήσεις πολλών ελληνικών επιχειρήσεων αξιοποιούν το απόθεμα δέσμευσης που είχαν δημιουργήσει στους εργαζόμενους τους και το κεφάλαιο δέσμευσης που καταθέτουν οι νέοι άνθρωποι επενδύοντας στο μέλλον τους.

Μια φωτισμένη και ικανή ηγεσία μπορεί πολύ γρήγορα να αντιληφθεί πόσο ζωτικό χρόνο δέσμευσης έχει ακόμα στη διάθεση της και θα κινηθεί άμεσα στην αποκατάσταση της κανονικότητας.

Παναγιώτης Μητρούλιας

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s