Η Πυραμίδα της Δέσμευσης

στις

Δεν αποτελεί είδηση ότι εάν οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται και είναι αφοσιωμένοι στην εργασία τους, αυτό τους κινητοποιεί και βελτιώνει τόσο την απόδοσή τους, όσο και την παραγωγικότητά τους. Επιπλέον εφόσον αισθάνονται ασφάλεια και ικανοποίηση δεν σκέφτονται  το ενδεχόμενο της αποχώρησης.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να απασχολεί τα στελέχη των επιχειρήσεων είναι με ποιους τρόπους  θα μπορέσουν να κερδίσουν τη Δέσμευση των εργαζομένων τους.

Η πυραμίδα ιεράρχησης των αναγκών του Maslow αποτελεί ένα αξιόπιστο μοντέλο και η αξιοποίηση του μπορεί να δώσει στέρεες βάσεις στην προσπάθεια οικοδόμησης και εμβάθυνσης της δέσμευσης των εργαζομένων στον επαγγελματικό χώρο.

maslows
HRZone
  1. Επιβίωση

Η επίτευξη της δέσμευσης ξεκινάει από την κάλυψη βασικών αναγκών. Αυτό σημαίνει ότι ο ηγέτης χρειάζεται να αντιληφθεί και να κατανοήσει τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες με βάση τις οποίες ένας εργαζόμενος επιλέγει να εργαστεί  και να παραμείνει σε έναν οργανισμό. Οι πρωταρχικές ανάγκες είναι αυτές της επιβίωσής, τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του. Σε αυτό το επίπεδο ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται μία δουλειά για να πληρώσει τους λογαριασμούς του (ενοίκιο, κοινόχρηστα, διατροφή κ.α.). Από τη στιγμή που η δουλειά του δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις τόσο βασικές ανάγκες δεν μπορούμε να μιλάμε για δέσμευση πόσο μάλλον για απόδοση.

  1. Ασφάλεια εργασίας

Προχωρώντας ψηλότερα στην πυραμίδα, ο επόμενος παράγοντας που εκφράζει τις βασικές ανάγκες ενός εργαζόμενου είναι το αίσθημα ασφάλειας στην εργασία. Η ασφάλεια δεν πρέπει να το συγχέεται με την μονιμότητα ή τη μορφή της σχέσης εργασίας (πλήρης μερική ή απασχόληση). Ασφάλεια είναι να νοιώθει ο εργαζόμενος ότι μπορεί να προγραμματίσει την εργασία του, να αναλάβει ευθύνες και πρωτοβουλίες, χωρίς να φοβάται πως θα βρεθεί εκτεθειμένος ή ακάλυπτος. Μόνο τότε θα νοιώσει ότι μπορεί να επενδύσει χρόνο και προσπάθεια.

  1. Να ανήκεις

Καλύπτοντας τα δύο πρώτα στάδια της πυραμίδας έχουν δημιουργηθεί στέρεες βάσεις. Όμως το επόμενο επίπεδο δέσμευσης έρχεται με την κάλυψη της βασική ανάγκης των ανθρώπων να ανήκουν. Είναι πολύ σημαντικό επομένως οι εργαζόμενοι να έχουν την αίσθηση ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέλος της ομάδας. Ένα δομημένο περιβάλλον το οποίο ενθαρρύνει και αναπαράγει αξίες όπως η εμπιστοσύνη και η αναγνώριση των προσπαθειών διαμορφώνει την κατάλληλη κουλτούρα και επιτρέπει στους εργαζόμενους να μην αισθάνονται «υπάλληλοι», αλλά ως μέλη μιας συμπαγούς ομάδας.

  1. Εκτίμηση

Σύμφωνα με μελέτη του Dale Carnegie Training (What Drives Employee Engagement and Why it Matters, 2012, MSW) η δέσμευση των εργαζομένων επηρεάζεται καθοριστικά από την αντίληψη που έχουν για την εκτίμηση που τους δείχνει η διοίκηση της εταιρίας. Συγκεκριμένα η μελέτη εντοπίζει 3 πολύ ισχυρούς παράγοντες που ενισχύουν τη δέσμευση των εργαζομένων:

  • Το επίπεδο των σχέσεων με τον άμεσο προϊστάμενο.
  • Την εμπιστοσύνη που νιώθουν οι εργαζόμενοι προς την ανώτερη διοίκηση.
  • Την περηφάνια που αντλούν από την εργασία τους στην εταιρία.

Η αίσθηση αξίας, εμπιστοσύνης και ανοιχτής επικοινωνία μεταξύ εργαζομένων -διοίκησης, εκτός από το ότι δημιουργεί ισχυρότατους συνεκτικούς δεσμούς αφοσίωσης στην εταιρία,  οδηγεί και σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα η έρευνα «Building Trust 2013: Workforce Trends Defining High Performance», υποδεικνύει πως οι οργανισμοί με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 5% σε ετήσια βάση, παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης στην ηγεσία, εμπιστοσύνη μεταξύ συνεργατών και συν-εργατικότητας.

  1. Αυτοπραγμάτωση

Στο υψηλότερο επίπεδο της πυραμίδας των αναγκών, βρίσκεται η αυτοπραγμάτωση, δηλαδή η κάλυψη της ανάγκης να βρούμε τον σκοπό και το νόημα της της ζωής μας. Άνθρωποι που έχουν φτάσει να καλύψουν τις ανάγκες αυτού του επίπεδου αισθάνονται απόλυτα επιτυχημένοι, ικανοποιημένοι, δεσμευμένοι στον σκοπό τους και αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους γύρω τους.

Σε επίπεδο δέσμευσης οι εργαζόμενοι που έχουν φτάσει στην αυτοπραγμάτωση, έχουν ανακαλύψει μέρος του νοήματος της ζωής τους στην επιτυχία της ομάδας και του οργανισμού τους. Είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να συνεισφέρουν υποστηρίζοντας τους συνεργάτες τους.

Τελειώνοντας, θα ήταν σκόπιμο να τονίσουμε ότι τα εμπόδια που μπορεί να ορθωθούν στο δρόμο για την επίτευξη της δέσμευσης των εργαζομένων, μπορεί να είναι πολλά και κάθε περίπτωση παρουσιάζει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η προσπάθεια όμως δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από τη διαμόρφωση μιας ενεργητικής αποδοτικής και συμπαγούς ομάδας.

Γιάννης Παπαϊωάννου 

 

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s