«Καυτό» Εργαλείο Διοίκησης

στις

Δεν αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό ότι το επικοινωνιακό χάρισμα στα θέματα των επιχειρήσεων – και όχι μόνο – αποτελεί κλειδί στην προσπάθεια σου να αναπτύξεις τις θέσεις σου, να ενεργοποιήσεις τους συνεργάτες σου και να τονώσεις το ενδιαφέρον τους. Το ζητούμενο δεν είναι τι θα πεις αλλά πώς θα μεθοδεύσεις το μήνυμα σου και να αιχμαλωτίσεις το ενδιαφέρον των συνομιλητών σου.

Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε τον τρόπο που δουλεύουν οι πιο επιτυχημένοι μάνατζερς, διαπιστώνουμε ότι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που χρησιμοποιούν με εξαιρετικό τρόπο είναι η τέχνη της αφήγησης.

Η τεχνική της αφήγησης αποτελεί μία αποτελεσματική τακτική για να έχεις μία αφοσιωμένη ομάδα στελεχών καθώς και για να τραβήξεις το ενδιαφέρον των πελατών σου σε θεματικά αντικείμενα που εσύ θεωρείς σημαντικά. Ο Dale Carnegie πρώτος από όλους διατύπωσε τη δύναμη που κρύβει η τεχνική της αφήγησης και τα συμπεράσματά του τα έχει αναπτύξει στο βιβλίο του How to win friends and influence people. Το ζητούμενο λοιπόν είναι ποια βήματα πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να ενεργοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο την τεχνική της αφήγησης.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανακαλεί με μεγαλύτερη ευχέρεια το μήνυμα εάν αυτό δοθεί μέσα από το πρίσμα μίας ιστορίας, παρά εάν προσπαθήσεις να παρουσιάσεις την σκέψη σου με ένα απρόσωπο και δηκτικό μήνυμα. Ποια όμως είναι τα κλειδιά που θα μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τη δομή για μία αποτελεσματική αφήγηση;

 • Χρησιμοποίησε τους πέντε χρήσιμους υπηρέτες: Ποιος, Τι, Πότε, πού και γιατί θα σε βοηθήσουν να δομήσεις την αφηγηματική σου ιστορία.
 • Χρησιμοποίησε τη φωνητική σου εργαλειοθήκη: και ποιο συγκεκριμένα
  • Τη χροιά της φωνής σου, πρέπει να είναι απαλή και ζεστή σαν σοκολάτα.
  • Τον τόνο,  εάν αφηγείσαι μονότονα δεν θα κρατήσεις το ενδιαφέρον ζωντανό.
  • Ρυθμός, αργός όταν θέλεις να δώσεις έμφαση, γρήγορος όταν θέλεις να ενθουσιάσεις και χρησιμοποίησε τη σιωπή για να κεντρίσεις το ενδιαφέρον.
  • Ένταση με μέτρο. Τόσο δυνατά όσο να σε ακούνε όλοι και τόσο χαμηλά ώστε να μην ενοχλεί.

Τέλος ακολούθησε τα ακόλουθα βήματα:

 1. Ξεκίνα την αφήγηση με ένα γεγονός που θα τραβήξει το ενδιαφέρον. Δώσε συγκεκριμένα πρόσωπα στην ιστορία σου ή βάλε σε πρώτο πρόσωπο κάποιον κοινό γνωστό ή τον εαυτό σου. Αυτό που θα έχεις καταφέρει θα είναι να τραβήξεις αμέσως το ενδιαφέρον των παρισταμένων γιατί είναι πιο εύκολο να συνδέσουν την ιστορία που τους εξιστορείς με δικές τους παρόμοιες εμπειρίες. Προσοχή όμως, μην πλατειάζεις και μην χρησιμοποιείς μακροσκελείς εισαγωγές. Μπες κατευθείαν στο θέμα. Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.
 2. Χρησιμοποίησε γεγονότα και παραδείγματα. Θα σε βοηθήσουν να εδραιώσεις και να ενδυναμώσεις την επιχειρηματολογία σου. Τις περισσότερες φορές οι συμμετέχοντες θα έχουν αρκετές ερωτήσεις. Τα γεγονότα είναι σημαντικά εργαλεία που χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις για να πείσεις κάποιον. Εάν χρησιμοποιήσεις και προσωπικά παραδείγματα ο στόχος σου θα έχει επιτευχθεί.
 3. Χρησιμοποίησε μία χρονολογική σειρά που θα κάνει την παρακολούθηση εύκολη και θα μπορεί να απομνημονευθεί καθώς στόχος μιας καλής ιστορίας είναι να διαδοθεί. Θα γίνει θέμα συζήτησης και το μήνυμα σου θα αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή.
 4. Δώσε στην ιστορία σου ένα επιμύθιο. Όλοι θέλουμε να ταυτιστούμε με τον ήρωα μιας όμορφης ιστορίας, τις αξίες και τη δράση του. Αυτός είναι και ο αρχικός στόχος της αφήγησης στη διοίκηση. Να παρουσιάζεις ιδέες και να παρακινείς σε δράσεις με ένα τρόπο θελκτικό!

Γιάννης Παπαϊωάννου 

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s