Αλλαγή μια Γλυκόπικρη Ιστορία

στις

 

Η μόνη βεβαιότητα στη ζωή είναι η αλλαγή. Αυτή αναζητούμε και ταυτόχρονα λατρεύουμε να μισούμε.

Το Coaching είναι η αναπτυξιακή διαδικασία που προκαλεί τη σκέψη και οδηγεί σε αναζωογονητικές στιγμές συνειδητοποίησης. Είναι μια αισιόδοξη ματιά απέναντι στην ανάγκη για αλλαγή και την υιοθέτηση νέων παραγωγικότερων στάσεων και συμπεριφορών.

Το Coaching εστιάζει στις δυνατότητες των ανθρώπων και αποσκοπεί στην αποδέσμευση των προοπτικών τους.

Ως μεθοδολογία βασίζεται στη στενή, προσωπική και ισότιμη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Coach και Coachee με μοναδική επιδίωξη την επίτευξη των στόχων του/της Coachee. Ο ρόλος του Coach είναι να υποστηρίξει τους συνεργάτες – Coachees στα ακόλουθα: Να ξεκαθαρίσουν τις επιδιώξεις τους,  να φτάσουν σε υψηλότερα επίπεδα αυτογνωσίας ενθαρρύνοντας το θετικό εσωτερικό τους διάλογο, να δεσμευθούν σε λύσεις και δράσεις που θα προέρχονται από τους ίδιους, να ευθυγραμμίσουν τους στόχους με τις δράσεις τους και να διατηρήσουν τη δέσμευση τους ενεργή μέχρι την τελική επιτυχία.

Το Coaching έχει καθοριστικά αποτελέσματα στην προσωπική και εργασιακή ζωή των ανθρώπων εξελίσσοντας την ικανότητα τους να διαχειρίζονται το παρόν και να διαμορφώνουν το μέλλον.

Η επίτευξη της αλλαγής είναι το τελικό ζητούμενο και το απόλυτο κριτήριο επιτυχίας μιας σχέσης Coaching.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στο Coaching για να «κουμαντάρουν» καλύτερα τις αλλαγές της ζωής τους. Τόσο αυτές που επιθυμούν οι ίδιοι, όσο και αυτές που δημιουργεί η καθημερινότητα τους. Κάποιες φορές ζητάνε περισσότερα από τη ζωή. Περισσότερη επιτυχία, ηρεμία, ασφάλεια ή ξεγνοιασιά.  Άλλες πάλι φορές ζητάνε λιγότερα. Λιγότερη ένταση, αταξία, ασυνεννοησία, άγχος, ή οικονομική πίεση. Ο κοινός παρονομαστής είναι πάντα η εκπλήρωση, η ισορροπία και η καλύτερη ποιότητα ζωής σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Παρά την επιθυμία για μια ευκολότερη, απλούστερη και αποτελεσματικότερη ζωή, η αλλαγή δεν εύκολη. Η συνειδητοποίηση για την ανάγκη της, δεν συνεπάγεται και την αυτόματη υιοθέτηση της.

Τι είναι αυτό που κάνει την αλλαγή δύσκολη;

Είναι το γεγονός πως έχουμε χάσει τον έλεγχο. Ζούμε σε ένα περιβάλλον με πληθώρα αβεβαιοτήτων. Ανησυχούμε για το πως θα κρατήσουμε τη δουλειά μας, πως θα βρούμε δουλειά, πως θα πληρώσουμε λογαριασμούς, πως θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και τόσα άλλα.

Παρ΄ όλα αυτά δεν είναι οι δυσκολίες που μας τρομάζουν. Η αντίσταση στην αλλαγή ξεκινά από την αδυναμία μας να την ελέγξουμε, ή τουλάχιστον να συμμετέχουμε στη διαδικασία αποφάσεων προς αυτήν.

Πριν από λίγους μήνες, συμμετείχα ως Coach επαγγελματικής σταδιοδρομίας σε εθελοντικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων από νέους ανέργους. Στόχος του προγράμματος ήταν να προετοιμάσει και υποστηρίξει τους υποψηφίους κατά τη διαδικασία ανεύρεσης εργασίας. Στο τέλος μίας από τις συναντήσεις μας, συζητούσαμε με την coachee το σχέδιο δράσης μέχρι την επόμενη συνάντησή μας. Ήμασταν στο σημείο που μπορούσαμε πλέον να επανεξετάσουμε και βελτιώσουμε το βιογραφικό της.  Αυτή ήταν και η πρόταση μου. Εκείνη όμως έθεσε ως στόχο τη βελτίωση της παρουσίας της στις συνεντεύξεις.

Σε ποιο από τους δύο στόχους πιστεύετε ότι θα δεσμευόταν περισσότερο, σε αυτόν της δικής  μου επιλογής, ή της δικής της;

Η αλλαγή επιβάλει την ανάληψη ευθύνης και η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι έτοιμοι να την αναλάβουν. Η ευθύνη όμως απαιτεί επιλογές και οι επιλογές συνεπάγονται ελευθερία βούλησης.

Ο προβληματισμός που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ποιες επιλογές εκχωρήσαμε, ή δεν κάναμε ακόμα; Και πόσο αποτελεσματικό είναι να κατευθύνεις ανθρώπους αντί να τους αναπτύσσεις;

Παναγιώτης Μητρούλιας

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s