Πώς να κερδίζεις φίλους…

στις

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 2 λεπτά

How_book

Το βιβλίο “How to win friends and influence people” από τον Dale Carnegie αποτελεί βιβλίο σταθμό. Πρωτοκυκλοφόρησε τo 1936 και από τότε βρίσκεται στις λίστες με τα πιο διαβασμένα βιβλία και με την περισσότερη επιρροή, ειδικά στα στελέχη επιχειρήσεων. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο «Κλειδάριθμος».

Μετά από 8 δεκαετίες εξακολουθεί να αποτελεί οδηγό και σημείο αναφοράς. Πραγματεύεται, τις βασικές αρχές της επικοινωνίας και έχει βοηθήσει εκατομμύρια στελέχη που το διάβασαν να φτάσουν στην επιτυχία. Πάρτε μερικές ιδέες:

  1. Χαμογέλα. Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και κάνει τους ανθρώπους να νοιώθουν καλύτερα. Ο Carnegieπηγαίνει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας  «Η έκφραση που θα φορέσει ο καθένας μας είναι πιο σημαντική από τα ρούχα που θα διαλέξει». Ακόμα και εάν η επικοινωνία είναι μέσω τηλεφώνου το χαμόγελό σου ντύνει τις φράσεις σου.
  2. Κάνε φίλους. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ: “Πώς θα διαχειριζόμουν το συγκεκριμένο άτομο εάν ήταν φίλος μου;”.  Η συναισθηματική ταύτιση και η ενσυναίσθηση θα σε βοηθήσουν να χτίσεις σε στέρεες βάσεις ένα δίκτυο σχέσεων που η αίσθηση της φιλίας θα ξεκλειδώνει συμπεριφορές. Στο video “Thescienceofpersuasion”, γίνετε σαφής αναφορά στο Liking στον κόσμο των ανθρώπινων σχέσεων και πόσο βοηθάει να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.
  3. Δώσε προσοχή. Οι πελάτες τις περισσότερες φορές θέλουν να πουν τις ιστορίες τους. Προσπάθησε να δείξεις πραγματικό ενδιαφέρον. Η έκφραση “είναι πραγματικά ενδιαφέρον αυτό που λέτε», θα δημιουργήσει μία σχέση οικειότητας.
  4. Δημιούργησε ένα δίκτυο από φίλους και όχι από γνωστούς. Όταν έχεις προγραμματίσει να δεις έναν συνεργάτη προσπάθησε να διαμορφώσεις ένα φιλικό πλαίσιο. Μία καλή πρακτική που χρησιμοποιούν επαγγελματίες πωλητές είναι να θυμούνται τα πλήρη στοιχεία των πελατών τους, όπως ονόματα, οικογενειακή κατάσταση, προηγούμενη επαγγελματική σχέση κα. Με το να θυμάσαι τέτοιες λεπτομέρειες θα σε βοηθήσει να διαμορφώσεις ένα πλαίσιο οικειότητας  για δικό σου όφελος.
  5. Να συνεισφέρεις με ταλέντο, τακτ και πάθος. Να έχεις πάντα κατά νου να δίνεις κάτι παραπάνω  και να διαμορφώνεις ένα θετικό ισοζύγιο στις σχέσεις με τους άλλους. Δώσε το κάτι επιπλέον και βοήθησε τους άλλους να γίνουν πιο επιτυχημένοι. Σύμφωνα με τον Carnegie, το να βοηθάς τους άλλους είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια σου και συνδυάζεται τόσο με την τέχνη των πωλήσεων όσο και με τις τεχνικές της πειθούς .
  6. Αποδέξου – Επιζήτησε μία εποικοδομητική συζήτηση με τους άμεσους συνεργάτες σου. Δεν είναι πολλές φορές εύκολο να πραγματοποιήσεις μία ανοικτή συζήτηση με τους άμεσους συνεργάτες σου, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιήσεις το πρώτο βήμα για να γίνεις καλύτερος και να διαπιστώσεις ποια είναι και η ματιά των άλλων στα θέματα που σε απασχολούν. Η καλύτερη μέθοδος για να ξεπεράσεις τους φόβους σου, είναι να επιχειρείς αυτά ακριβώς που φοβάσαι. Προσπαθώντας, θα  αποκομίσεις την εμπειρία, ενώ παραμένοντας άπρακτος, παραμένεις φοβισμένος.  Όπως έλεγε και ο ποιητής, το ταξίδι έχει σημασία.
Γράφει: ο Γιάννης Παπαϊωάννου

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s