Είναι μια θαυμάσια μέρα, αλλά δεν μπορώ να τη δω

στις

Μπορείς να πεις τα ίδια πράγματα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο καθένας όμως θα προκαλέσει εντελώς διαφορετικά συναισθήματα και αντιδράσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να ξέρεις τον τρόπο να ισχυροποιήσεις το μήνυμα σου και να δημιουργήσεις το θετικό αντίκτυπο που επιθυμείς.

Το video «The Power of Words», της Andrea Gardner έχει διάρκεια μόλις 108 δευτερόλεπτα, αλλά διαθέτει τη δύναμη να σ’ αφήσει σαστισμένο, για άλλα τόσα. Είναι από τις αναπάντεχες στιγμές που νιώθεις πως ξεδιπλώθηκε μπροστά σου μια αλήθεια ικανή να αλλάξει τον κόσμο σου.

Διηγείται την ιστορία ενός τυφλού άνδρα που στην ταμπέλα του γράφει «Είμαι τυφλός» και περιμένει τη βοήθεια των περαστικών. Η μέρα είναι ωραία, κορίτσια γελούν, μια κυρία απολαμβάνει κάποιες στιγμές ηρεμίας και περαστικοί περπατούν στον πεζόδρομο. Σποραδικά ακούγεται ο ήχος από κέρματα που πέφτουν και ο άνδρας ψηλαφεί το πεζοδρόμιο για να τα μαζέψει. Μια νεαρή κοπέλα περνά από μπροστά του και σχεδόν τον προσπερνά. Γυρίζει και με το μαρκαδόρο της γράφει κάτι στο χαρτόνι του. Ξαφνικά οι άνθρωποι που προσφέρουν τη βοήθεια τους πολλαπλασιάζονται.

– Τι έκανες στην ταμπέλα μου; Ρωτάει ο τυφλός την κοπέλα την επόμενη μέρα.

– «Έγραψα Το ίδιο πράγμα, αλλά με άλλα λόγια!» Του απαντά με ζεστή φωνή γεμάτη ενδιαφέρον.

«Είναι μια θαυμάσια μέρα, αλλά δεν μπορώ να τη δω». Ήταν το μήνυμα που είχε γράψει.

Το video κλείνει με το moto της Andrea Gardner «Change your words. Change your world».

Το συγκλονιστικό για μένα, δεν ήταν η δύναμη του video, αλλά η αντίδραση των εκπαιδευόμενων, όταν το είδαν. Ήταν από τις στιγμές που σε κάνουν να παθιάζεσαι με την εκπαίδευση και σου δίνουν ασύγκριτη ευχαρίστηση για τη δουλειά σου.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα και με σκοπό τη βελτίωση μας, τόσο εγώ, όσο και ο φίλος και συνεργάτης Γιάννης Παπαϊωάννου μπαίνουμε ως παρατηρητές, ο ένας στην αίθουσα του άλλου. Ως εκ τούτου, βρέθηκα σε εκπαίδευση του Γιάννη με αντικείμενο την επικοινωνία. Η δύναμη των λέξεων, ο θετικός, ή αρνητικός αντίκτυπος τους στα συναισθήματα και τις δράσεις των ανθρώπων αποτελούν βασική θεματολογία σε σεμινάρια επικοινωνίας εξυπηρέτησης και πωλήσεων. Δεν περίμενα κάποια ιδιαίτερη έκπληξη.

Μετά από 6 ώρες μάθημα, είχε επέλθει μια σχετική κούραση και ανησυχία ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Ήταν εμφανές πως είχαν καταλάβει την ουσία, αλλά … κάτι έλειπε ακόμα. Είχαμε βρεθεί δηλαδή, στο μόνιμο ζητούμενο για κάθε εκπαιδευτή την ενεργοποίηση της βούλησης  και την επίτευξη της δέσμευσης του εκπαιδευόμενου για να κάνει την αλλαγή.

Μέχρι που ήρθε το video και οι εκπαιδευόμενοι αιφνιδιασμένοι, έμειναν ευλαβικά αμίλητοι σαν να είχαν μια στιγμή απόλυτης διαύγειας.

Τώρα δεν θα ξεχάσουν ποτέ, «Οι λέξεις έχουν αντίκτυπο και δύναμη να αλλάξουν το κόσμο γύρω μας!» 

Και εγώ θα έχω ένα ακόμα εργαλείο για να μεταδίδω στους εκπαιδευόμενους μου τη δύναμη των λέξεων.

Ευχαριστώ το Γιάννη και την Andrea που μου έδωσαν την ευκαιρία να γίνω καλύτερος εκπαιδευτής. 

 

 Γράφει: Ο Παναγιώτης Μητρούλιας 

 

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s