Λάμψε σαν Αστέρι (η τεχνική S.T.A.R)

στις

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 2 λεπτά

Καθώς οι θέσεις εργασίας αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση, έχετε μόνο μια επιλογή σε κάθε περίσταση που θα στείλετε βιογραφικό, ή δώσετε μια προσωπική συνέντευξη:

Να λάμψετε σαν αστέρι!

Οι ευκαιρίες ελάχιστες, ο ανταγωνισμός μεγάλος, αλλά η τεχνική STAR θα σας κάνει να ξεχωρίσετε.

Το ακρωνύμιο STAR προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις:

Situation
Task
Action
Result

και περιγράφει το μοντέλο παρουσίασης επιτευγμάτων που αντανακλά και ενισχύει την επαγγελματική ποιότητα σας. Ας δούμε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Situation – Περίσταση. Ποια ήταν η κατάσταση που αντιμετωπίσατε; Η περιγραφή θα πρέπει να δημιουργεί το πλαίσιο και να απαντά σε σημαντικές ερωτήσεις όπως: ποιος, τι, που, πότε, πώς;
  • Task – Έργο. Ποιο ήταν το έργο που κληθήκατε να διαχειριστείτε και ποιος ο στόχος που επιδιώκατε; Έχει αξία να αναφέρετε τις ειδικές προκλήσεις και περιορισμούς που αντιμετωπίσατε (π.χ. προθεσμίες, κόστος, δυσκολίες).
  • Action – Ενέργεια. Ποιες ήταν οι ενέργειες που αναλάβατε για να ολοκλήρωση του έργου; Οι ενέργειες αυτές προβάλουν στοιχεία της επαγγελματικής προσωπικότητας σας. Η πρωτοβουλία, η ευφυΐα, η αφοσίωση, οι ηγετικές ικανότητες αποτελούν πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά, αλλά θα πρέπει να αναδεικνύονται από τις πράξεις και όχι να απαριθμούνται.
  • Result – Αποτέλεσμα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των ενεργειών σας; Αν το αποτέλεσμα μάλιστα είναι ποσοτικοποιημένο έχει μεγαλύτερη απήχηση (π.χ. … το κόστος μειώθηκε κατά 20%).

Παράδειγμα STAR παρουσίασης επιτεύγματος: » Το πρώτο τρίμηνο του 2011, ως προϊστάμενος προμηθειών στην Sales ΑΕ, κλήθηκα να μειώσω τα έξοδα της εταιρίας κατά 10%, αλλιώς θα έπρεπε να απολυθούν μέλη της ομάδας. Τελικά επιτύχαμε μείωση 20% επαναδιαπραγματευόμενοι το σύνολο των συμβολαίων προμηθειών». 

Σημείωση παραδείγματος: Κάντε την παρουσίαση του επιτεύγματος συνοπτικότερη στο βιογραφικό και αναπτυχθείτε περισσότερο στην συνέντευξη, χωρίς όμως να ξεπερνάτε το πολύ τα 3 λεπτά.

Αν δεν έχετε ακόμα βάλει συνοπτική περιγραφή επιτευγμάτων στο βιογραφικό σας κάντε το άμεσα. ‘Oπως περιέγραψα σε προηγούμενο άρθρο μου για το LinkedIn, «Οι πράξεις μιλούν για τους επαγγελματίες». Αν πάλι, δεν έχετε προετοιμαστεί για ερωτήσεις όπως «Ποια ήταν η δυσκολότερη κατάσταση που αντιμετωπίσατε στην προηγούμενη δουλειά σας;», μην ξαφνιαστείτε, όταν θα σας ρωτήσουν!

Γράφει: Ο Παναγιώτης Μητρούλιας

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s