To LinkedIn αποκωδικοποιημένο. (Μέρος ΙI)

στις

Το άρθρο αποτελεί συνέχεια προηγούμενου άρθρου Διαβάστε τα πρώτα 15 σημεία.

16. Μην ανεβάζετε υλικό άσχετο με την φιλοσοφία του μέσου. Εδώ ισχύει η αρχή νούμερο 1, «μην μπερδεύετε τα δίκτυα». Θυμηθείτε. Πρόκειται για επαγγελματικό δίκτυο. Μοιραστείτε μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση της εταιρίας σας, ή ένα άρθρο εταιρικής εκπαίδευσης, αλλά όχι την προσωπική σας ζωή.

17. Κάντε αναρτήσεις. Οι αναρτήσεις με ενδιαφέρον περιεχόμενο εδραιώνουν την εικόνα σας ως δραστήριου επαγγελματία και ειδικού στον χώρο του. Προτιμήστε τα videos, infographics, slideshare που δεσμεύουν το ενδιαφέρον και είναι ευχάριστα στον αναγνώστη.

18. Φτιάξτε χαρτοφυλάκιο. Η άποψη στον τομέα εξειδίκευσης σας, υποστηρίζει τη γνωστική σας αυθεντία. Αν λοιπόν, αρθρογραφείτε σε τακτική βάση δημιουργήσετε χαρτοφυλάκιο δημοσιεύσεων αναφέροντας τα έντυπα, ή τα links των άρθρων σας. Επιπλέον, όταν οι τίτλοι είναι γραμμένοι στα αγγλικά προσθέτουν λέξεις κλειδιά στις αναζητήσεις.

19. Ελέγξτε την ορθογραφία προτού κάνετε μια ανάρτηση. Δεν χάλασε ο κόσμος, αλλά η επαγγελματική σας εικόνα. Όπως επίσης, και η αίσθηση που δημιουργούν οι άλλοι για την προσοχή που δίνετε στη λεπτομέρεια.

20. Προσπαθείτε να επεκτείνετε το δίκτυο σας. Τα πάντα λειτουργούν βάσει πιθανοτήτων. Ευρύτερο το δίκτυο, ευρύτερη η απήχηση και προβολή σας. Το LinkedIn (με ίδιο όφελος βέβαια) σας παρέχει την ευκολία να συνδέσετε τις επαφές από λογαριασμούς email, outlook κλπ και να αποστείλετε μαζικά πρόσκληση σύνδεσης σε φίλους και γνωστούς.

21. Μην αποδέχεστε κάθε πρόσκληση σύνδεσης που σας αποστέλλουν. Η ουσία της δικτύωσης δε βρίσκεται στον αριθμό των επαφών σας, αλλά στη στενή σχέση που έχετε, ή προσπαθείτε να δημιουργήσετε. Γίνεται επιλεκτικοί. Οι άνθρωποι με τους οποίους συνδέεστε δίνουν εικόνα και για εσάς. Επίσης, οι αναρτήσεις των επαφών σας θα γεμίσουν την κεντρική σελίδα σας με θέματα που μπορεί να μην σας ενδιαφέρουν, ή να σας ενοχλούν.

22. Μη βομβαρδίζετε γνωστούς και αγνώστους με αιτήματα σύνδεσης. Αν ήταν να συνδεθούν μαζί σας θα το έκαναν από το πρώτο αίτημα.

23. Ζητήστε συστάσεις, ή «καλές μαρτυρίες» (endorsements). Το δίκτυο σας έχει συνεργαστεί και σας γνωρίζει καλά. Επομένως, είναι οι καταλληλότεροι να μιλήσουν για εσάς. Μη διστάζετε να ζητήσετε συστάσεις. Να γνωρίζετε ότι ανεβάζουν την φήμη και την αξιοπιστία σας.

24. Ανταποδώστε τις συστάσεις ή την «καλή μαρτυρία». Ο κανόνας της ανταποδοτικότητας είναι βασική κοινωνική αρχή. Ωστόσο, μην υπερβάλλετε για να ανταποδώσετε. Παίρνετε ευθύνη για τα λεγόμενα σας. Αν αυτά που λέτε, ή υιοθετείτε δεν ισχύουν, χάνετε εσείς σε αξιοπιστία.

25. Συνδεθείτε με επαγγελματικά groups. Το LinkedIn δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε, ή να συμμετάσχετε σε επαγγελματικές ομάδες (groups). Η φήμη σας ανάμεσα σε ειδικούς σας δίνει έξτρα πόντους.

26. Ανακοινώνετε θέσεις εργασίας στην εταιρική σας σελίδα. Στο LinkedIn βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους επαγγελματίες. Εκμεταλλευτείτε το για να βρείτε τον επόμενο ταλαντούχο συνεργάτη σας. Επιπλέον, οι ανακοινώσεις εργασίας θα τραβήξουν σημαντικό ενδιαφέρον στην επιχείρηση σας.

27. Παρακολουθείτε τα email σας. Στο LinkedIn χτίζετε σχέσεις, αν κάποιος διαθέσει το χρόνο για να σας γράψει, φροντίστε να δείξετε το ανάλογο ενδιαφέρον.

28. Ενημερώνετε τακτικά το προφίλ σας. Όσο πιο συχνά το ενημερώνετε, τόσο πιο συχνά οι υπόλοιποι θα λαμβάνουν νέα σας. Αξιοποιήστε αυτή τη δυνατότητα και ενημερώνετε τακτικά τις δεξιότητές σας και τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες.

29. Προπονηθείτε. Το προφίλ, ή βιογραφικό σας στο LinkedIn δεν είναι το τέλος παρά η αρχή. Μόλις γράψατε συνοπτικά μια ωραία και πραγματική ιστορία για τον εαυτό σας. Αυτή η ιστορία δεν μπορεί παρά να έχει ως στόχο την καταξίωση σας, τη δημιουργία νέων συνεργασιών και κυρίως την πρόσκληση σας σε συνεντεύξεις. Είστε έτοιμοι για την αφηγηθείτε πειστικά και δια ζώσης; Από την στιγμή που γραφτήκατε στο γυμναστήριο, θέλει προπόνηση!

Ήδη όμως κάνατε το πρώτο βήμα. Τα 29 σημεία που μόλις διαβάσατε είναι αρκετά για να φτιάξετε ένα ισχυρό προφίλ. Συνεχίστε με μικρά βήματα. Φτιάξτε, ή ενημερώστε το προφίλ σας και δοκιμάστε νέα πράγματα. Είμαστε στην διάθεση σας να βοηθήσουμε αν χρειαστεί.

Γράφει: Ο Παναγιώτης Μητρούλιας

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s