To LinkedIn αποκωδικοποιημένο. (Μέρος Ι)

στις

Το 2013, το LinkedIn έκλεισε αισίως τα δέκα του χρόνια. Ωστόσο, για πολλούς χρήστες του, κρύβει ακόμα μυστικά και για πολύ περισσότερους, που δεν έχουν συνδεθεί, αποτελεί γρίφο. Έχοντας προσωπική άποψη από τα λάθη που έκανα ο ίδιος, αλλά και από όσα εντόπισα, μπορώ να σας προτείνω τι να αποφύγετε και τι να επιδιώξετε:

1. Φτιάξετε προφίλ στο LinkedIn. Πρόσφατα μεγάλος κρατικός οργανισμός ανέθεσε την επαναστελέχωση του σε εταιρία συμβούλων. Ανάμεσα στα άλλα, οι σύμβουλοι ζήτησαν από τους υποψήφιους τη διεύθυνση τους στο LinkedIn. Μέσα σε μία βραδιά λοιπόν, επαγγελματίες με περγαμηνές και πολυετή προϋπηρεσία κληθήκαν να εξοικειωθούν με 10 χρόνια εξέλιξης στη στελέχωση, που δεν είχαν παρακολουθήσει, καθώς πίστευαν πως δεν τους αφορά. Με αυτή την αφορμή και τις ατελείωτες ώρες που πέρασα με φίλους και γνωστούς για να φτιάξουν ένα βασικό προφίλ, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο που ίσως βοηθήσει πολλούς περισσότερους. Αν θεωρείτε πως δεν σας αγγίζει αυτή η νέα εποχή, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε και να εξοικειωθείτε με τα νέα μέσα το συντομότερο δυνατόν και όχι υπό πίεση.

2. Μη μπερδεύετε τα κοινωνικά δίκτυα. Μπορεί το LinkedIn να αποκαλείται το Facebook των επαγγελματιών, αλλά έχει πολύ διαφορετικό σκοπό και φιλοσοφία. Στο συγκεκριμένο μέσο, επιδίωξη, είναι η παρουσίαση της επαγγελματικής σας εικόνας σε ένα κοινό που πιθανόν θέλει να σας προσλάβει, ή να συνεργαστεί μαζί σας. Με αυτό το σκεπτικό, μια φωτογραφία από ξέφρενες διακοπές στη Μύκονο δεν είναι για εδώ, αλλά… ίσως για το Facebook (κι αυτό με ερωτηματικό).

3. Μη συγχέετε το προσωπικό προφίλ με την εταιρική σελίδα. Το LinkedIn δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε και τα δύο. Χρησιμοποιήστε το προφίλ για να συνδεθείτε με πελάτες, συνεργάτες και άλλα μέλη του επαγγελματικού δικτύου σας. Αφιερώστε την εταιρική σελίδα στην παρουσίαση της επιχείρησης και των προϊόντων της. Μπερδεύοντας αυτά τα δύο, τότε η τελική εικόνα είναι σίγουρα κατώτερη των αρχικών επιδιώξεων σας. Σημειώστε, ότι τη δυνατότητα δημιουργίας εταιρικής σελίδας δίνει και το Facebook. Η διαφορά είναι ότι η εταιρική σελίδα του LinkedIn αποτελεί περισσότερο μια στατική παρουσίαση, ενώ η εταιρική σελίδα του Facebook στοχεύει στη δημιουργία κοινότητας (community).

4. Ανεβάστε φωτογραφία σας. Μπορεί να μη μοιάζει σημαντικό, αλλά η απουσία φωτογραφίας μειώνει την εμφάνιση του προφίλ σας σε αναζητήσεις. Αν εσείς ενδιαφερόσασταν να νοικιάσετε διαμέρισμα, ποιες αγγελίες θα κοιτάζατε; Αυτές με, ή χωρίς φωτογραφία;

5. Μην ανεβάζετε φωτογραφία κατώτερη των επαγγελματικών σας δυνατοτήτων. Αποφύγετε τα πιο συνηθισμένα λάθη που «σκοτώνουν» την εικόνα σας:

  • Η φωτογραφία είναι θολή, χαμηλά φωτισμένη, ή υπερφωτισμένη.
  • Από βραδινή έξοδο σε κέντρο διασκέδασης.
  • Με γυαλιά ηλίου στην παραλία.
  • Μαζί με τους φίλους σας.
  • Σε λάθος μέγεθος με αποτέλεσμα να βγαίνετε χωρίς μέτωπο.
  • Είστε πολύ σοβαροί και συνοφρυωμένοι.
  • Αντιγράφετε την πόζα αυτοπεποίθησης που έχετε δει σε προφίλ υψηλόβαθμων στελεχών.

Η εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Επιλέξτε μια καθαρή φωτογραφία που να σας δείχνει ευδιάθετους, κομψά και επαγγελματικά ντυμένους. Φροντίστε να καθρεφτίζει την αυθεντική προσωπικότητα και ενέργεια σας ως άνθρωπο. Παρόμοια προσόντα μπορεί να έχουν αρκετοί, την προσωπικότητα σας όμως, μόνο εσείς! Αν δεν έχετε τέτοια φωτογραφία, φωτογραφηθείτε!

6. Χρησιμοποιείτε προσδιοριστική επαγγελματική επικεφαλίδα. Η επικεφαλίδα είναι το δεύτερο σημείο στο οποίο πέφτει το μάτι όσων ψάχνουν το προφίλ σας. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το όνομα σας και προσδιορίζει ποιος είστε επαγγελματικά. Πέραν της προσοχής που τραβάει, περιέχει τις βασικές λέξεις κλειδιά που θα προσδιορίσουν την εμφάνιση του προφίλ σας σε κάθε αναζήτηση. Αν λοιπόν ένας υπεύθυνος στελέχωσης αναζητά Operations Manager και εσείς έχετε όλα τα προσόντα, αλλά λάθος επικεφαλίδα, δεν θα εντοπίσει το προφίλ σας.

7. Χρησιμοποιείτε λέξεις κλειδιά. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσετε πως η στελέχωση γίνεται πλέον, με τη μεσολάβηση υπολογιστών και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μέσω της μηχανής αναζήτησης του LinkedIn. Επομένως, μελετήσετε το βιογραφικό σας λέξη προς λέξη. Πρέπει να περιέχει όλα τα προσόντα δεξιότητες και γνώσεις που περιγράφουν τον τομέα σας. Τυποποιήστε τα προσόντα σας σε λέξεις κλειδιά που πιθανόν θα χρησιμοποιηθούν ως κριτήρια αναζήτησης (πχ. MSC in HR και όχι postgraduate studies, ή μεταπτυχιακές σπουδές). Πάρτε ιδέες από προφίλ επαγγελματιών του χώρου σας, ή περιγραφές θέσεων και εντοπίστε την καλύτερη δυνατή διατύπωση.

8. Προσθέσετε εισαγωγική συνοπτική παρουσίαση (summary). Ξεπεράστε τις αναστολές για το πως θα σας σχολιάσουν σχετικά με τον τρόπο που παρουσιάζετε τον εαυτό σας. Στο συγκεκριμένο σημείο είναι η ευκαιρία σας να δείξετε ότι έχετε πλήρη επίγνωση του ποιος είστε και τι θέλετε στον επαγγελματικό τομέα. Μια δυνατή σύνοψη θα κρατήσει το ενδιαφέρον, ή θα στείλει τον υπεύθυνο στελέχωσης στο επόμενο βιογραφικό.

9. Ενημερώνετε τακτικά τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Δεν χρειάζεται να δημοσιοποιείτε όλα τα στοιχεία σας, αλλά κάντε την επικοινωνία μαζί σας όσο το δυνατόν ευκολότερη.

10. Μην αναφέρετε μόνο την παρούσα εργασία σας. Οι υπεύθυνοι στελέχωσης, θα καλέσουν για συνέντευξη μόνο αυτούς για τους οποίους μπορούν να σχηματίσουν πλήρη εικόνα και οι πιθανότητες να ταιριάζουν στην θέση είναι περισσότερες.

11. Δημιουργήστε ένα ολοκληρωμένο προφίλ. Το ελλιπές προφίλ δείχνει χαμηλή δέσμευση και ανεπαρκείς δεξιότητες επικοινωνίας. Πολύ περισσότερο, σας στερεί τη δυνατότητα να παρουσιάσετε τη σταδιοδρομία σας. Μη χάνετε την ευκαιρία να περιγράψετε όσο το δυνατόν πιο συνοπτικά και περιεκτικά τη διαδρομή, που σας έκανε τον επαγγελματία που είστε σήμερα. Από αυτή προκύπτουν τα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα. Συμπεριλάβετε σπουδές, πιστοποιήσεις, εθελοντική εργασία, δημοσιεύσεις, project, επιστημονικούς φορείς, επαγγελματικούς φορείς και οτιδήποτε άλλο δίνει τη συνολική εικόνα σας.

12. Αναδείξτε τα επιτεύγματα σας. Μπορεί να νιώθετε άβολα, αλλά οι «πράξεις μιλούν για τους επαγγελματίες».

13. Μη φουσκώνετε το βιογραφικό σας. Είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει με τη γλωσσομάθεια. Σχεδόν όλοι γνωρίζουν τρείς, ή τέσσερεις γλώσσες. Δεν χρειάζεται να παρουσιάζετε κάτι που δεν είστε, ή που δεν μπορείτε να υποστηρίξετε. Θα το καταλάβουν στη συνέντευξη, ή στη δουλειά και τότε θα εκτεθείτε. Προτιμήστε να παρουσιάσετε καλά τις γνώσεις και τα προσόντα που κατέχετε σε βάθος.

14. Μη χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας με κοινοτυπίες. Σύμφωνα με το ιστολόγιο του LinkedIn, οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες λέξεις το 2012, ήταν το «δημιουργικός» από τους Σουηδούς και η έκφραση «έχω ισχυρό εσωτερικό κίνητρο» από τους Βρετανούς. Από την στιγμή που ένα χαρακτηριστικό έχει γίνει κοινοτυπία δεν σας διαφοροποιεί, ούτε προσθέτει κάτι περισσότερο στο προφίλ σας.

15. Μη στέλνετε το τυποποιημένο μήνυμα πρόσκληση σύνδεσης του LinkedIn. Διαφοροποιηθείτε και προσωποποιήστε το μήνυμα σας.

Το άρθρο συνεχίζεται. Διαβάστε το δεύτερο μέρος την Πέμπτη 20/03/14.  

Γράφει: ο Παναγιώτης Μητρούλιας 

Ξεκινήστε μαζί μου τις αλλαγές στο προφίλ σας. Παρακολουθήστε καθημερινά την σταδιακή μεταμόρφωση και πάρτε ιδέες View Panagiotis Mitroulias's profile on LinkedIn

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s