Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, μη διαφημίζεστε, δημιουργήστε δέσμευση

στις

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 4 λεπτά

Η επέλαση του internet έχει επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο που οι επιχειρήσεις αλληλεπιδρούν με τους καταναλωτές.

Μέχρι πρόσφατα οι επιχειρήσεις μετέδιδαν το διαφημιστικό τους μήνυμα ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να επηρεάσουν επιτυχώς τις αγοραστικές μας συνήθειες. Η εμφάνιση του internet όμως, έχει αλλάξει άρδην τους κανόνες του παιχνιδιού.

Οι πελάτες πλέον, έχουν στα χέρια τους τον έλεγχο του τι θα δουν και τι όχι. Αυτό λοιπόν, που δεν ανέχονται είναι η κραυγαλέα υποβολή της διαφήμισης και έχουν μάθει να την αγνοούν, ή να τη φιλτράρουν επιτυχώς. Βέβαια εξακολουθεί να φέρνει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά με ένα κρίσιμο μειονέκτημα, το υψηλό της κόστος.

Η νέα προσέγγιση είναι το marketing της «Δέσμευσης». Η δέσμευση, δεν είναι καινούρια έννοια. Αποτελεί παλιά γνώριμη του marketing, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από πολυδάπανες αποσπασματικές και λίγο ως πολύ  αποτυχημένες καμπάνιες.

Αυτά μέχρι την εποχή του internet. Στα Κοινωνικά Δίκτυα, το κοινό δικτυώνεται μαζικά γύρω από τα ενδιαφέροντα του και δίνει διάσταση παλιρροϊκού κύματος στη διάδοση «από στόμα σε στόμα».

Ποια όμως είναι η διαφορά της Διαφήμισης από τη Δέσμευση;

Η Διαφήμιση έχει σκοπό να ωφελήσει το διαφημιζόμενο, ενώ η Δέσμευση είναι σχεδιασμένη να ωφελήσει τον πελάτη.

Επομένως, το «marketing δέσμευσης», θα πρέπει να έχει στόχο τη δημιουργία μιας πρότασης που να δίνει αξία στον καταναλωτή της.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση ταιριάζει στα Κοινωνικά Δίκτυα, διότι βασίζονται στην ανάγκη για αλληλεπίδραση ψάχνοντας πληροφορίες, οδηγίες και κατευθύνσεις σε συγκεκριμένους τομείς:

  • Ενημέρωση
  • Ψυχαγωγία
  • Επαγγελματική δικτύωση
  • Έκφραση δημιουργικότητας

Άρα, το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας προσέγγισης του κοινού, περιλαμβάνει τη δημιουργία περιεχόμενου αξίας. Για παράδειγμα ένα blog, ή μια κοινότητα που καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες προκαλεί πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δέσμευση και αφοσίωση από οποιαδήποτε διαφήμιση. Επιπλέον, το ενδιαφέρον περιεχόμενο είναι αυτό που θα κάνει τους συμμετέχοντες να το διαδώσουν και θα οδηγήσει στο χτίσιμο της φήμης της εταιρίας.

Πως μπορεί να έρθει η οικονομική αξιοποίηση αυτού του ενδιαφέροντος; Κανένας πελάτης δεν είναι αρνητικός απέναντι σε αυτή την έννοια, ιδίως, όταν νιώθει ότι λαμβάνει αξία από την συνεργασία. Μάλιστα οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να δεχτούν θετικά τις διαφημιστικές ενέργειες γύρω από το περιεχόμενο και να συμμετέχουν ενεργά στη διάδοση τους. Κανένας όμως, δεν δέχεται θετικά την πιεστική προβολή εταιρικού υλικού, τα spam και τυχόν κρυφές ατζέντες.

Κάθε διαχειριστής δεν έχει παρά να βάλει τον εαυτό του στη θέση του χρήστη και θα καταλάβει πότε του δίνει αξία και πότε ενόχληση.

Σε βάθος χρόνου η επένδυση του διαδικτυακό marketing πάνω στην εμπιστοσύνη και το κύρος, δημιουργεί κοινωνική επιρροή, δρομολογεί κίνηση, οικοδομεί ουσιαστικές, μακρόπνοες σχέσεις και οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Γράψτε μας τη γνώμη σας.

Γράφει: Ο Παναγιώτης Μητρούλιας

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s