Το 77% προσπαθεί να αναπτύξει τις δεξιότητες του

στις

Η έρευνα Workmonitor της Randstad, που πραγματοποιήθηκε για το δ τρίμηνο του 2013, εξετάζει τις προσδοκίες των εργαζομένων για το 2014.

Στην Ελλάδα, το 75% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2014.

Σχετικά με την ανάπτυξη εργαζομένων μόνο τρεις στους δέκα (28%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθούν από τον εργοδότη τους. Παρ’ όλα αυτά, το 77% δήλωσε ότι προσπάθησαν σε προσωπικό επίπεδο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους το 2013. Το 57% επίσης δήλωσε ότι διεύρυνε τις γνώσεις του μέσω περαιτέρω κατάρτισης και εκπαίδευσης.

Το αποτέλεσμα της απαισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση είναι σύμφωνο και με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης που δεν βλέπουν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης (65%). Συνολικά, στην Ελλάδα εμφανίζεται ότι, όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία είμαστε, τόσο λιγότερο σίγουροι είμαστε για την ανάκαμψη. Το 84% του πληθυσμού στην ηλικιακή ομάδα 44 – 54 ετών, δεν είναι αισιόδοξο για τις προοπτικές της οικονομίας το 2014.

18% αναμένουν αύξηση των αμοιβών, 13% αναμένουν μπόνους

Σε συμφωνία με το πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, μόνο το 18% αναμένει αύξηση των αμοιβών το τρέχον έτος και μόνο το 13% αναμένει να λάβει μπόνους. Από την άλλη πλευρά, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 58% αναμένει να λάβει αύξηση και σχεδόν οι μισοί (48%) αναμένουν να λάβουν μπόνους.

Αναμένει αύξηση των αμοιβών το τρέχον έτος ( σε σχέση με το 2012)

Εργασία και διακοπές

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο πόσο εύκολο είναι να μην ασχολούνται με την εργασία όταν βρίσκονται σε διακοπές. 59% στην Ελλάδα δήλωσε ότι τη στιγμή που αρχίζουν τις διακοπές είναι σε θέση να μην ασχοληθούν με τη δουλειά, όμως την ίδια στιγμή 59% επίσης ανέφερε ότι ενημερώνονται τακτικά για το τι συμβαίνει στο χώρο εργασίας ενώ βρίσκονται σε διακοπές. Το 32% δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν μπορούν να αντισταθούν στην συνεχή ανάγνωση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε σχέση με τη δουλειά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεότερες ηλικιακές ομάδες είναι πιο πιθανό να είναι καλύτερα ενημερωμένες για την εργασία όταν είναι εκτός εργασίας και αυτό είναι συνήθως επειδή είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση κινητών συσκευών που δεν βλέπουν ως εργασία. Δεν ισχύει το ίδιο και στην Ελλάδα. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η ηλικιακή ομάδα στην Ελλάδα που μένει περισσότερο ενημερωμένη σχετικά με την εργασία ενώ βρίσκεται σε διακοπές, είναι τα άτομα ηλικίας μεταξύ 55 και 64 ετών. Το 62% δήλωσαν ότι μένουν ενήμεροι για το τι συμβαίνει στο χώρο εργασίας και το 44% ότι δεν μπορούν να αντισταθούν στην ανάγνωση των e-mail τους.

Μετανάστευση και εργασία

Το 25% όσων ερωτήθηκαν στην Ελλάδα δήλωσαν ότι νιώθουν λιγότερο ασφαλείς για τη δουλειά τους εξαιτίας της μετανάστευσης των ξένων εργαζομένων. Μόνο το 14% δήλωσε ότι το εργασιακό τους περιβάλλον άλλαξε με θετικό τρόπο εξαιτίας της μετανάστευσης ξένων εργαζομένων. Εν τω μεταξύ, έξι στους δέκα (61%) δήλωσαν ότι η συνεργασία με ξένους εργαζομένους προσθέτει αξία στην εργασία τους.

Ο Δείκτης Κινητικότητας παρουσίασε μείωση
Ο «δείκτης κινητικότητας» της Randstad για την αγορά εργασίας αξιολογεί την ετοιμότητα των εργαζόμενων να αλλάξουν εργασία σε χρονικό ορίζοντα 6 μηνών. Η ετοιμότητα του ατόμου  βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή του ικανοποίηση, το φόβο για ενδεχόμενη απόλυσή του, την ανάγκη του για νέες προκλήσεις και την αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρει να βρει νέα εργασία. Ο δείκτης κινητικότητας για το δ τρίμηνο του 2013 έφτασε τις 101 μονάδες και σημείωσε μια πτώση 1 μονάδας σε σχέση με το γ τρίμηνο του 2013 (102).

Το αποτέλεσμα αυτό καταδεικνύει ότι λιγότεροι εργαζόμενοι σε τοπικό επίπεδο αναμένουν να απασχοληθούν σε μια νέα εργασία για τους επόμενους 6 μήνες, σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης κινητικότητας για το δ? τρίμηνο μειώθηκε κατά 2 μονάδες στις 107 μονάδες. Όπως και το προηγούμενο τρίμηνο στην Ελλάδα, το 13% ψάχνει ενεργά για μια νέα θέση εργασίας.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα για το δ τρίμηνο, 13,4% δήλωσαν ότι άλλαξαν θέσεις εργασίας κατά τους τελευταίους έξι μήνες, μια μείωση της τάξης του 2,1% από το τελευταίο τρίμηνο. 30% ανέφεραν ότι άλλαξαν εργασία τους τελευταίους μήνες για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ένα επιπρόσθετο 30% ανέφερε ότι είχε προσωπική επιθυμία για αλλαγή. 26% ανέφερε ως αιτία της αλλαγής εργασίας τις οργανωσιακές συνθήκες (όπως η συγχώνευση ή η αναδιοργάνωση) και 17.7% τη μη ικανοποίηση σε σχέση με τον εργοδότη.

Αυτοπεποίθηση για εύρεση νέας εργασίας στην Ελλάδα
Από τους συμμετέχοντες της έρευνας σε τοπικό επίπεδο το 36% αναμένει ότι θα καταφέρει να βρει μία ανάλογη εργασία, εντός των επόμενων έξι μηνών, το οποίο κατά το γ τρίμηνο του 2013 ήταν στο 37%.  42% επίσης αναμένει να βρίσκεται σε διαφορετική θέση μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το οποίο αποτελεί αύξηση 3% από το περασμένο τρίμηνο (39%).

Από τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα για το δ τρίμηνο του 2013, οι μισοί (50%), φοβούνται ότι θα χάσουν την εργασία τους. Η Ελλάδα εμφάνισε το υψηλότερο επίπεδο φόβου απώλειας εργασίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και το 2ο μεγαλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την Ινδία στο 51%.

 Φόβος απώλειας εργασίας (ανά χώρα)

Εργασιακή Ικανοποίηση
Στην Ευρώπη χώρες όπως η Δανία (80%), η Νορβηγία (78%) και η Ολλανδία (76%) εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία. Η τελευταία έρευνα Workmonitor παρουσιάζει τους εργαζόμενους στην Ελλάδα (51%) και την Ουγγαρία (48%) να είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι στην Ευρώπη, όπως και το 3ο τρίμηνο του 2013. Το ποσοστό ικανοποίησης από την εργασία στην Ελλάδα έχει μειωθεί 1% από το 3ο τρίμηνο του 2013 (52%).

 Αναδημοσίευση από www.randstand.gr

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s