Τα άτυπα δίκτυα… Μυστικό επιτυχίας!

στις

Χρόνος Ανάγνωσης: περίπου 3 λεπτά

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε πώς μερικοί άνθρωποι τα καταφέρνουν τόσο καλά στην προώθηση της καριέρα τους. Πως καταφέρνουν να αναδεικνύονται αποτελεσματικότερα έναντι εξίσου ικανών, ή θεωρητικά ικανότερων συναδέλφων; Γιατί τα πράγματα εξελίσσονται ομαλότερα για αυτούς; Τι τους κάνει να ξεχωρίζουν; Έχουν κάποιο μυστικό και ποιο είναι αυτό;

Έχοντας δουλέψει με πολλούς και διαφορετικούς τύπους συνεργατών και παρατηρώντας προσεκτικά την συμπεριφορά και την προσωπικότητα ανθρώπων που ξεχωρίζουν, κατέληξα στο εξής ασφαλές συμπέρασμα.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν ένα μοναδικό ταλέντο το οποίο υπερκαλύπτει τυχόν αδυναμίες τους και πολλές φορές υπερβαίνει τις δυνατότητες των συναδέλφων τους. Τι είναι αυτό;

Η ικανότητα να χτίζουν αξιόπιστα άτυπα δίκτυα ειδικών πολύ πριν τα χρειαστούν.

Όταν λέμε άτυπα δίκτυα, εννοούμε τους κύκλους επαφών και καλών σχέσεων με ανθρώπους κλειδιά που υπερβαίνουν τα όρια της ομάδας, του Τμήματος, της Εταιρίας και μπορούν να φτάνουν στον ανταγωνισμό, ή και τον ευρύτερο οικογενειακό, κοινωνικό και φιλικό περίγυρο. Τα άτυπα δίκτυα διαχωρίζονται σε:

  • Δίκτυα Επικοινωνίας. Οι άνθρωποι που απευθυνόμαστε για να μεταφέρουμε, ή να συλλέξουμε πληροφορίες. Αυτού του είδους τα δίκτυα παρουσιάζουν την μορφή της διακλάδωσης όπου μας είναι γνωστό ποιός μιλάει με ποιόν.
  • Δίκτυα Εμπειρίας. Οι άνθρωποι στους οποίους απευθυνόμαστε για να έχουμε μια αξιόπιστη δεύτερη γνώμη.
  • Και Δίκτυα Εμπιστοσύνης. Οι άνθρωποι στους οποίους εμπιστευόμαστε σημαντικά θέματα, μυστικά, αμφιβολίες, ή αδυναμίες μας.

Oι επιτυχημένοι άνθρωποι λοιπόν είναι πολύ ικανοί στο να δημιουργούν δίκτυα και στο να αφιερώνουν χρόνο για την καλλιέργεια καλών σχέσεων. Δρουν με εσωτερικό αλάνθαστο κριτήριο για το ποιοι άνθρωποι θα τους φανούν χρήσιμοι στο μέλλον και φροντίζουν να δημιουργήσουν μια γόνιμη σχέση μαζί τους.

Με την πάροδο του χρόνου οι σχέσεις αυτές επεκτείνονται διαρκώς και σχηματίζουν περίπλοκους ιστούς επικοινωνίας. Ακόμα όμως και σε αυτή την περιπλοκότητα, οι χαρισματικοί άνθρωποι δρουν σαν να έχουν ένα εσωτερικό χάρτη που τους κατευθύνει προς τους σωστούς ανθρώπους που θα ενεργοποιήσουν για να πετύχουν τους στόχους τους, να υπερπηδήσουν εμπόδια, να ξεπεράσουν δυσκολίες και να παρουσιάσουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αυτή είναι και η σημασία των άτυπων δικτύων. Είναι οι παράλληλες δομές προσωπικών επαφών που λειτουργούν συμπληρωματικά με τις επίσημες δομές του Οργανισμού και μας  δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε ομαλά, αποτελεσματικά και ταχύτερα έκτακτες και ειδικές καταστάσεις.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένας διευθυντής να διαθέτει πολλή πείρα, αλλά χωρίς να έχει δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης μέσα στην ομάδα του, να υπονομεύεται και τελικά να έχει αποκλειστεί από τα άτυπα δίκτυα που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην ομάδα του. Οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν σε μία οργάνωση είναι συχνά αυτοί που έχουν στενές σχέσεις με όλα τα δίκτυα, τόσο της επικοινωνίας, όσο της εμπειρίας και της εμπιστοσύνης.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι, ή αυτοί που θέλουν να επιτύχουν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο να χαρτογραφήσουν τις σχέσεις, τις ικανότητες, την σημασία του κάθε συνεργάτη κοντινού, ή μακρινού μέσα στον ευρύτερο χώρο. Επίσης, είναι αυτοί που δίνουν σημασία στην ομαδική εργασία, την ομοφωνία, την πειθώ και τέλος στην μείωση των συγκρούσεων.

Εν κατακλείδι, κάντε μια πολύ απλή κίνηση σήμερα. Επισκεφθείτε την ατζέντα σας και αναθεωρήστε την προσέγγιση σας απέναντι στα κοινωνικά και εργασιακά δίκτυα.

Καλή επιτυχία!

Γράφει: Ο Γιάννης Παπαϊωάννου 

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s