14 χρήσιμες συμβουλές για την ενεργοποίηση των συνεργατών μας

στις

Κάθε προϊστάμενος έχει τη δυνατότητα να επιτύχει τους στόχους του, ενεργοποιώντας τις δυνατότητες του ιδίου και των συνεργατών του. Η δύναμη του βρίσκεται στον τρόπο επικοινωνίας, την συμπεριφορά και τη διαχείριση των καθημερινών εργασιών του. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας αποτελεσματικότερη και να δώσουμε μία νέα ώθηση στην επικοινωνία μας με τους συνεργάτες μας. Παρακάτω Θα διαβάσετε κάποιες χρήσιμες συμβουλές. Γράψτε μας την γνώμη σας.

 1. Αποτελέστε το παράδειγμα (lead by example). Μην περιμένετε από τους άλλους να ακολουθήσουν τους κανόνες, αν δεν το κάνετε πρώτοι εσείς.
 2. Παραμείνετε ανοιχτοί στις αλλαγές. Μην ξεχνάτε ότι πλέουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα.
 3. Βγείτε από το γραφείο σας και ευνοήστε την ανοιχτή επικοινωνία με τους συνεργάτες σας. Μια ανοιχτή πόρτα δεν αρκεί, χρειάζεστε και ανοιχτό μυαλό.
 4. Ενεργείστε άμεσα. Τα προβλήματα δεν θα λυθούν από μόνα τους, το πιθανότερο είναι να γίνουν δυσκολότερα όσο τα αφήνετε.
 5. Εντοπίσετε ποιος από τους παρακάτω παράγοντες ισχύει. Μόνο έτσι θα σταματήσουν τα απρόσμενα λάθη των συνεργατών σας. Κάνουμε λάθη όταν δεν θέλουμε, δεν ξέρουμε, ή δεν μπορούμε.
 6. Η συνέπεια και η ακεραιότητα ισχύει για όλους. Μην επιτρέπετε στα προσωπικά σας συναισθήματα να επηρεάζουν την κρίση και την δουλειά σας με τους συνεργάτες σας.
 7. Μοιραστείτε τις πληροφορίες εκτός από τις εμπιστευτικές.
  • Ενθαρρύνετε τις ερωτήσεις.
  • Ακούστε με προσοχή.
  • Επιδιώξτε την συμμετοχή.
  • Καθιερώστε τακτικές ενημερωτικές συναντήσεις.
 8. Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Στις δύσκολες καταστάσεις οι συνεργάτες σας θα αναζητούν σημείο αναφοράς και αυτό πρέπει να είστε εσείς. Αναπτύσσοντας τις δεξιότητες σας στην συναισθηματική νοημοσύνη, θα μπορείτε να διαχειρίζεστε αποτελεσματικότερα, τόσο τα δικά σας συναισθήματά, όσο και αυτά των συνεργατών σας.
 9. Μην ξεχνάτε ότι δεν είστε ειδικός στα πάντα. Μερικά προβλήματα είναι αρκετά δύσκολα και απαιτούν την συνδρομή κάποιου ειδικού. Συμβουλευτείτε τον. Δημιουργείτε έναν κοινωνικό ιστό από ανθρώπους που θα ζητάτε την συμβουλή τους σε δύσκολα θέματα. Μία δεύτερη γνώμη είναι πάντοτε χρήσιμη.
 10. Δείξτε τακτ, ενδιαφέρον και συμπάθεια στα προσωπικά θέματα των συνεργατών σας, όταν σας αναφερθούν, ή όταν σας ζητηθεί ή βοήθεια σας.  Σας αφορούν, διότι επηρεάζουν την απόδοσή τους στη δουλειά. Αποφύγετε όμως να γίνετε μέρος του προβλήματος.
 11. «Τι νομίζεις εσύ ότι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;». Αφήστε τους συνεργάτες σας να σας προτείνουν λύσεις ακόμα και όταν έχετε ξεκάθαρη γνώμη για το τι θα πρέπει να γίνει. Έτσι αναπτύσσονται σαν επαγγελματίες, αλλά και δεσμεύονται στην επιτυχία της πρότασης τους.
 12. Βοηθήστε, μέσω ερωτήσεων τους συνεργάτες σας να αντιληφθούν τα κενά των προτάσεων τους. Λέγοντας τους απλώς πως δεν γίνεται, θα μείνουν με την πεποίθηση ότι δεν τους υπολογίζετε κι ότι αν τους ακούγατε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.
 13. Επαινέστε την καλή δουλειά. Κανένας δεν θα γίνει χειρότερος αν του αναγνωρίσετε την προσπάθεια. Το αντίθετο θα γίνει αδιάφορος όταν νιώθει πως δεν αναγνωρίζεται.
 14. Εάν πρέπει να επιπλήξετε τότε ακολουθήστε τους Χρυσούς κανόνες της επίπληξης. (Αλλά αυτό θα είναι το θέμα του επόμενου άρθρου μας…)
Γράφει ο Γιάννης Παπαϊωάννου
 

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s